My, kteří se zabýváme výrobou sýra Leerdammer®,
netvrdíme, že měníme svět,
ale děláme přesně to, co říkáme.
Víme, že nikdo není dokonalý, ale každý den
se usilovně snažíme být o něco lepší.
Takže ano, mléko, které vybíráme, pochází od dojnic,
které se pasou venku na čerstvém vzduchu.
Ano, naše sýry dozrávají přirozenou cestou. Ano,
naše receptura je 100% vhodná pro vegetariány.
A ano, počínaje rokem 2019 budou naše obaly plátků
sýru Leerdammer® 100% recyklovatelné.
MLÉKO
Tvrdíme, že pro výrobu dobrého sýra
potřebujeme krávy,
které produkují dobré mléko.
A přesně to pro nás také dělají!
potřebujeme krávy,
které produkují dobré mléko.
A přesně to pro nás také dělají!
Krávy, z jejichž mléka vyrábíme sýr Leerdammer, milují přírodu. Na pastvinách se pasou minimálně 6 hodin denně, a to přinejmenším 120 dní v roce*.
Jakmile to počasí umožní, jsou vypuštěny na pastviny, přičemž v zimě za nízkých či během léta za příliš vysokých teplot se mohou schovat ve stájích, kde je krmíme směsí na bílkoviny bohatých obilovin a olejnatých semen (sója, řepkové semeno). .
Od léta 2017 jsou všechny naše plátky, kostky nebo strouhané varianty sýra produkované v Nizozemsku ze 100% vyrobeny z mléka krav volně se pasoucích na pastvinách. Od roku 2018 to bude platit pro všechny naše sýry vyrobené v Nizozemsku.
* Nebo minimálně 720 hodin za období 120 dnů, podle zásad nadace Stichting Weidegang (Grazing Foundation), jejímž cílem je podporovat pastvu v Nizozemí.
Sýry Leerdammer® vyrábíme v Holandsku, přičemž mléko, které k jeho výrobě používáme, pochází výhradně z lokální produkce.
Je produkováno a sbíráno na farmách ležících v okruhu 60 kilometrů od našich 3 sýráren v Dalfsenu, Wageningenu a Schoonrewoerdu, které se nacházejí poblíž města Leerdam, jež dalo jméno i našemu sýru.
Mléko tedy nakupujeme přímo u zdroje, z těchto mlékárenských farem. Naši vyškolení řidiči cisteren pro sběr mléka navštěvují každé 3 dny všech našich 1200 partnerů, od kterých přebírají hlavní složku všech sýrů Leerdammer® - mléko.
Mléko tedy nakupujeme přímo u zdroje, z těchto mlékárenských farem. Naši vyškolení řidiči cisteren pro sběr mléka navštěvují každé 3 dny všech našich 1200 partnerů, od kterých přebírají hlavní složku všech sýrů Leerdammer® - mléko.
Po celý rok se krávy krmí nejen trávou, ale také pící sklizenou ve vhodném ročním období (senem a kukuřičnou siláží). Dohromady tato krmiva představují 91 % jejich průměrné denní spotřeby. Navíc dostávají koncentrát z obilovin a olejnatých/bílkovinných plodin, jako je sója nebo řepka, které tvoří zbývajících 9% jejich průměrné denní spotřeby.
Kvalita našeho mléka? Kontrolujeme ji ne jednou, ale hned dvakrát!
Poprvé, když mléko přebíráme od jednotlivých farem a podruhé, jakmile dorazí do našich sýráren. Kvalitu kontrolujeme podle 9 různých kritérií, jako je obsah tuku či kyselost mléčného tuku, přičemž zvláštní pozornost věnujeme sledování jakýchkoliv stop antibiotik.
Pokud mléko tímto testem kvality neprojde, dále do sýrárny ke zpracování nepokračuje. Zdravotní nezávadnost především!
Pokud mléko tímto testem kvality neprojde, dále do sýrárny ke zpracování nepokračuje. Zdravotní nezávadnost především!
Know-How
U nás máte jistotu, že naši odborníci
na výrobu sýra Leerdammer® vědí,
jak vyrobit sýry prvotřídní kvality
a vynikající chuti. A přesně to také dělají!
na výrobu sýra Leerdammer® vědí,
jak vyrobit sýry prvotřídní kvality
a vynikající chuti. A přesně to také dělají!
Sýr Leerdammer® vyrábíme podle tradičního postupu výroby tvrdých sýrů.
Mléko srážíme koagulačním enzymem, který nahrazuje živočišné syřidlo. Výsledná sýřenina je umístěna do forem a lisována do tvaru kol nebo cihel:
Nakonec naše kola dozrávají na dřevěných regálech.
- kola se prodávají v jednom kuse nebo po částech
- cihly se krájejí na plátky, neboť krájet obdélníkové plátky je snadnější než krájet plátky z kol!
Nakonec naše kola dozrávají na dřevěných regálech.
Fermenty používané při výrobě sýrů Leerdammer®, dodávají našim sýrům jejich charakteristickou škálu chutí a proslulá oka. Stejně jako u jiných sýrů je výběr mléčných fermentů naprosto zásadní.
Pěstujeme 3 druhy mléčných fermentů:
Oka sýrů Leerdammer® vznikají při mléčném kvašení díky fermentu, který k jejich výrobě používáme již od samého počátku vzniku značky Leerdammer® v 70. letech (za podpory Nizozemského institutu pro výzkum mléka). Daný ferment dodává našim produktům lehce ořechovou chuť, která je pro sýry Leerdammer® tak typická.
Abychom tuto chuť dále zdokonalili a umožnili sýrům během zrání rozvinout svou charakteristickou vůni, využíváme při jejich výrobě další ferment, který jim dodává onu jemnou chuť, kterou tolik milujeme.
Při výrobě kol Leerdammer® Caractère a Sélection používáme třetí ferment, který umožňuje sýrům dokonale uzrát na povrchu.
V případě sýrů Leerdammer® Original, Uzený, Delacrème a Lightlife necháváme kola přirozeně dozrát na dřevěných regálech ve sklepích po dobu 4-8 týdnů. Sýry Leerdammer® Sélection a Caractère necháváme dozrávat déle, a to po dobu až 18 týdnů, abychom tak docílili silnější a intenzivnější chuti a vůně.
Po celou dobu zrání, kdy naše sýry získávají své charakteristické vlastnosti, probíhají testy kontroly kvality. Na závěr je pro lepší konzervaci každé kolo sýra Leerdammer® povoskováno, což mu zároveň umožňuje uchovat si onu výjimečnou vláčnost.
Po celou dobu zrání, kdy naše sýry získávají své charakteristické vlastnosti, probíhají testy kontroly kvality. Na závěr je pro lepší konzervaci každé kolo sýra Leerdammer® povoskováno, což mu zároveň umožňuje uchovat si onu výjimečnou vláčnost.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Říkáme, že Leerdammer® je výjimečný sýr
nejen díky své chuti a struktuře, ale také proto,
že děláme vše, co je v našich silách, abychom
mohli i nadále snižovat naši ekologickou stopu.
nejen díky své chuti a struktuře, ale také proto,
že děláme vše, co je v našich silách, abychom
mohli i nadále snižovat naši ekologickou stopu.
Co nám umožňuje zaručit stálou čerstvost a kvalitu našich sýrů?
Přece naše uzavíratelné balení plátků!
Jedním z našich cílů bylo dosáhnout 100% recyklovatelnosti našeho balení Clickpack, což se nám po vytrvalém úsilí podařilo. Navíc 24 % materiálu používaného při výrobě jeho pevnější spodní části pochází z recyklovaných PET lahví, čímž se podílíme na cirkulární ekonomice. Kromě toho se nám podařilo snížit celkovou hmotnost obalu o 6 %.
Přece naše uzavíratelné balení plátků!
Od roku 2019 budou všechny naše obaly na plátky vyrobené ze 100 % recyklovatelného plastu.
Abychom snížili environmentální stopu našich farem, činíme následující kroky:
- Všem našim pěstitelům sójových a palmových stromů doporučujeme, aby používali certifikované a ekologicky odpovědné výrobní metody. V partnerství s francouzskou pobočkou Světového fondu na ochranu přírody a ve spolupráci s místními producenty financujeme projekty udržitelné produkce sóji v brazilském státě Matto Grosso a pěstování palem na Borneu.
- Rovněž zkoumáme možnosti zvyšování naší soběstačnosti při krmení dojnic, a to za využití sóji pocházející z místních zdrojů, případně zvýšením podílu sóji vypěstované dle standardů RTRS (Kulatý stůl pro odpovědné pěstování sóji) v krmivu.
NUTRIČNÍ
PŘÍJEM
PŘÍJEM
Vyrobit dobrý sýr, který si každý oblíbí,
není jen tak. Naše sýry Leerdammer®
však hovoří za vše!
není jen tak. Naše sýry Leerdammer®
však hovoří za vše!
Naše sýry si mohou bez strachu vychutnat i lidé, které trápí nesnášenlivost laktózy - všechny jsou bez laktózy! A to zcela jednoduše díky zrání! Je tomu tak proto, že během tohoto kroku dochází k postupnému rozkládání laktózy.
Jak můžeme tvrdit, že sýry značky Leerdammer® jsou vhodné i pro vegetariány? Při výrobě sýra se během úvodního procesu srážení mléka obvykle používá chymozin, syřidlo živočišného původu. Při výrobě sýrů Leerdammer® však používáme srážedlo získané z hub, a proto jsou vhodné i pro vegetariány. Děláme přesně to, co tvrdíme!
Jak můžeme tvrdit, že sýry značky Leerdammer® jsou vhodné i pro vegetariány? Při výrobě sýra se během úvodního procesu srážení mléka obvykle používá chymozin, syřidlo živočišného původu. Při výrobě sýrů Leerdammer® však používáme srážedlo získané z hub, a proto jsou vhodné i pro vegetariány. Děláme přesně to, co tvrdíme!
Víme, že řada lidí se ze zdravotních důvodů snaží omezovat konzumaci soli, a proto jedním z našich cílů je i snížení obsahu soli v našich výrobcích.
Jelikož sůl představuje klíčovou složku našich sýrů, naplnit toto předsevzetí není jednoduché Jedná se o dlouhodobý projekt, na němž budeme usilovně pracovat i v následujících letech s cílem do roku 2022 postupně snížit obsah soli o 25%.
Naším cílem je dosáhnout souladu s doporučeními orgánů ochrany veřejného zdraví a Světové zdravotnické organizace (WHO), která požaduje snížení obsahu soli v potravinách, neboť jak ukazují některé nutriční studie*, míra konzumace soli v celé Evropě převyšuje doporučení WHO.
* Loreen Kloss a kol., Sodium intake and its reduction by food reformulation in the European Union — A review, NFS Journal, Volume 1, 2015, strany 9-19
Sýry Leerdammer® jsou přirozeně bohaté na zdraví prospěšné živiny:
- Jsou přirozeně bohaté na vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti: jeden plátek sýru Leerdammer® obsahuje více než 25% doporučené denní dávky vápníku pro dospělé.
- Jsou přirozeně bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského organismu a jeho růst.