Historie
Know-how a kvalita
Společenská odpovědnost
Agriculture durable
Jedinečná chuť od roku 1974

Roku 1974 se narodil první LEERDAMMER®. Ale jeho příběh ve skutečnosti začíná mnohem dříve. V roce 1914, holandský podnikatel Cees Boterkooper koupil malou mlékárnu ve městě Leerdam.

V tu dobu maloobchodník Bastiaan Baars vedl malý obchod se sýrem v sousedním městě. V roce 1970 se jejich cesty střetly. Oba hledali větší rozmanitost v nabídce sýrů.

Rozhodli se společně vyvinout nový sýr, který měl sjednotit jemnou chuť Goudy s velkými otvory Ementálu. A tak vznikl nynější LEERDAMMER®, který vděčí za svůj název blízkému městu Leerdam.

Dnes je LEERDAMMER® nejoblíbenější sýr v mnoha zemích Evropy a je k dostání v několika variantách a příchutích.

Know-how a kvalita
Leerdammer Käselager Laibe Brand image
KONTROLA KVALITY MLÉKA

Kvalita našeho mléka? Kontrolujeme ji ne jednou, ale hned dvakrát!

Poprvé, když mléko přebíráme od jednotlivých farem a podruhé, jakmile dorazí do našich sýráren. Kvalitu kontrolujeme podle 9 různých kritérií, jako je obsah tuku či kyselost mléčného tuku, přičemž zvláštní pozornost věnujeme sledování jakýchkoliv stop antibiotik. Pokud mléko tímto testem kvality neprojde, dále do sýrárny ke zpracování nepokračuje. Zdravotní nezávadnost především!

 
Leerdammer Käselager Laibe Brand image
VÝROBA TVRDÉHO SÝRA

Sýr Leerdammer® vyrábíme podle tradičního postupu výroby tvrdých sýrů.

Mléko srážíme koagulačním enzymem, který nahrazuje živočišné syřidlo. Výsledná sýřenina je umístěna do forem a lisována do tvaru kol nebo cihel:

  • kola se prodávají v jednom kuse nebo po částech

  • cihly se krájejí na plátky, neboť krájet obdélníkové plátky je snadnější než krájet plátky z kol!

Následuje tradiční fáze výroby sýrů, kdy je sýr po dobu dvou dnů naložen do slaného nálevu, který zvýrazňuje chuť a zlepšuje konzervaci.

Nakonec naše kola dozrávají na dřevěných regálech.

 
Leerdammer Käselager Laibe Brand image
MLÉČNÉ FERMENTY LEERDAMMER

Fermenty používané při výrobě sýrů Leerdammer®, dodávají našim sýrům jejich charakteristickou škálu chutí a proslulá oka. Stejně jako u jiných sýrů je výběr mléčných fermentů naprosto zásadní.

Pěstujeme 3 druhy mléčných fermentů:

  1. Oka sýrů Leerdammer® vznikají při mléčném kvašení díky fermentu, který k jejich výrobě používáme již od samého počátku vzniku značky Leerdammer® v 70. letech (za podpory Nizozemského institutu pro výzkum mléka). Daný ferment dodává našim produktům lehce ořechovou chuť, která je pro sýry Leerdammer® tak typická.

  2. Abychom tuto chuť dále zdokonalili a umožnili sýrům během zrání rozvinout svou charakteristickou vůni, využíváme při jejich výrobě další ferment, který jim dodává onu jemnou chuť, kterou tolik milujeme.

  3. Při výrobě kol Leerdammer® Caractère a Sélection používáme třetí ferment, který umožňuje sýrům dokonale uzrát na povrchu.

 
Leerdammer Käselager Laibe Brand image
SPRÁVNÉ ZRÁNÍ

V případě sýrů Leerdammer® Original, Uzený, Delacrème a Lightlife necháváme kola přirozeně dozrát na dřevěných regálech ve sklepích po dobu 4-8 týdnů. Sýry Leerdammer® Sélection a Caractère necháváme dozrávat déle, a to po dobu až 18 týdnů, abychom tak docílili silnější a intenzivnější chuti a vůně.

Po celou dobu zrání, kdy naše sýry získávají své charakteristické vlastnosti, probíhají testy kontroly kvality. Na závěr je pro lepší konzervaci každé kolo sýra Leerdammer® povoskováno, což mu zároveň umožňuje uchovat si onu výjimečnou vláčnost.

 
Společenská odpovědnost
Vaches aux paturages
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Říkáme, že Leerdammer® je výjimečný sýr nejen díky své chuti a struktuře, ale také proto, že děláme vše, co je v našich silách, abychom mohli i nadále snižovat naši ekologickou stopu.

 
Vaches aux paturages
100% RECYKLOVATELNÝ OBAL

Co nám umožňuje zaručit stálou čerstvost a kvalitu našich sýrů? Přece naše uzavíratelné balení plátků!

z našich cílů bylo dosáhnout 100% recyklovatelnosti našeho balení Clickpack, což se nám po vytrvalém úsilí podařilo. Navíc 24 % materiálu používaného při výrobě jeho pevnější spodní části pochází z recyklovaných PET lahví, čímž se podílíme na cirkulární ekonomice. Kromě toho se nám podařilo snížit celkovou hmotnost obalu o 6 %.

Od roku 2019 jsou všechny naše obaly na plátky vyrobené ze 100 % recyklovatelného plastu.

 
Leerdammer Käselager Laibe Brand image
BEZ LAKTÓZY A VHODNÉ PRO VEGETARIÁNY

Naše sýry si mohou bez strachu vychutnat i lidé, které trápí nesnášenlivost laktózy - téměř všechny jsou bez laktózy! A to zcela jednoduše díky zrání! Je tomu tak proto, že během tohoto kroku dochází k postupnému rozkládání laktózy. Jak můžeme tvrdit, že sýry značky Leerdammer® jsou vhodné i pro vegetariány? Při výrobě sýra se během úvodního procesu srážení mléka obvykle používá chymozin, syřidlo živočišného původu. Při výrobě sýrů Leerdammer® však používáme srážedlo získané z hub, a proto jsou vhodné i pro vegetariány. Děláme přesně to, co tvrdíme!

 
Leerdammer Käselager Laibe Brand image
CHYTRÁ SVAČINKA

Sýry Leerdammer® jsou přirozeně bohaté na zdraví prospěšné živiny:

  • Jsou přirozeně bohaté na vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti: jeden plátek sýru Leerdammer® obsahuje více než 25% doporučené denní dávky vápníku pro dospělé.

  • Jsou přirozeně bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského organismu a jeho růst.

Díky své nutriční hodnotě a praktickému formátu v podobě plátků představuje sýr Leerdammer® ideální svačinu, která je vždy po ruce. Leerdammer chutná skvěle nejen na chlebu. Abyste skutečně potěšili každý svůj chuťový pohárek, dopřejte si k sýrům Leerdammer® také třeba ovoce nebo ořechy.