Rizoto s hráškem, chřestem a sýrem Leerdammer
NÁROČNOST
40 min
Ingredience:
Recept na
- 200 g rýže na rizoto (arborio/carnaroli)
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 100 ml bílého vína (volitelně)
- 700 ml horkého zeleninového vývaru
- 100 g zeleného chřestu (na kousky)
- 80 g hrášku
- kůra z ½ citronu
- 60 g sýra Leerdammer (bloček na strouhání)
- sůl, pepř
- pár kapek citronové šťávy
Příprava:
-
Oloupejte a najemno nakrájejte jednu menší cibuli. Ve velké pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla nebo oleje a přidejte cibuli. Na středním stupni ji restujte, dokud nezměkne. Do základu vsypte 200 g rýže na rizoto a míchejte přibližně 2 minuty, až zesklovatí. Přilijte 100 ml bílého vína a nechte jej zcela odpařit.
-
Začněte postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přilijte jen tolik, aby byla rýže lehce ponořená, a míchejte, dokud tekutina nezmizí. Tento postup opakujte, dokud není rýže měkká. Celý proces trvá přibližně 18–20 minut.
-
Asi po 12 minutách vaření přidejte na kousky nakrájený chřest. O dalších 5 minut později přisypte hrášek a pokračujte v pozvolném vaření.
-
Pánev odstavte z ohřevu. Vmíchejte najemno nastrouhaný sýr Leerdammer, jemně nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a několik kapek citronové šťávy pro svěží chuť. Rizoto podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Nechte jej 1–2 minuty odpočinout, aby se chutě krásně spojily, a ihned podávejte. Toto dokonale krémové rizoto vás přenese přímo do Itálie, kdykoliv si budete přát.