Rizoto s hráškem, chřestem a sýrem Leerdammer

Rizoto s hráškem, chřestem a sýrem Leerdammer

difficulty

NÁROČNOST

time

40 min

Ingredience:

Recept na

-
3 Osoby
+
  • 200 g rýže na rizoto (arborio/carnaroli)
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 100 ml bílého vína (volitelně)
  • 700 ml horkého zeleninového vývaru
  • 100 g zeleného chřestu (na kousky)
  • 80 g hrášku
  • kůra z ½ citronu
  • 60 g sýra Leerdammer (bloček na strouhání)
  • sůl, pepř
  • pár kapek citronové šťávy

Příprava:

  • Oloupejte a najemno nakrájejte jednu menší cibuli. Ve velké pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla nebo oleje a přidejte cibuli. Na středním stupni ji restujte, dokud nezměkne. Do základu vsypte 200 g rýže na rizoto a míchejte přibližně 2 minuty, až zesklovatí. Přilijte 100 ml bílého vína a nechte jej zcela odpařit.

  • Začněte postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přilijte jen tolik, aby byla rýže lehce ponořená, a míchejte, dokud tekutina nezmizí. Tento postup opakujte, dokud není rýže měkká. Celý proces trvá přibližně 18–20 minut.

  • Asi po 12 minutách vaření přidejte na kousky nakrájený chřest. O dalších 5 minut později přisypte hrášek a pokračujte v pozvolném vaření.

  • Pánev odstavte z ohřevu. Vmíchejte najemno nastrouhaný sýr Leerdammer, jemně nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a několik kapek citronové šťávy pro svěží chuť. Rizoto podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Nechte jej 1–2 minuty odpočinout, aby se chutě krásně spojily, a ihned podávejte. Toto dokonale krémové rizoto vás přenese přímo do Itálie, kdykoliv si budete přát.